لجن کش ها دسته ای از پمپ ها هستند که از آنها در مکش و پمپاژ فاضلاب ها، آب های تصفیه نشده، آب انبار ها و در مراکز تصفیه آب استفاده فراموانی می شود. از پمپ لجن کش در کاربری های خانگی که به علی شیب طبیعی زمین قابلیت اتصال به سیستم فاضلاب شهری وجود ندارد نیز استفاده میشود. لجن کش ها همچنین اولین ابزار پمپاژ پساب ها نیز محسوب میشوند. استفاده از پمپ لجن کش از اوایل دهه 60 میلادی زمانیکه به سبب خطرات و کثیفی ها بجای ارسال انسال به کف آب انبار ها برای نظافت، از طریق ریل و انتقال پمپ های شانور لجن کش اقدام برای نظافت صورت پذیرفت. بسته به شرایط کاری و نوع و ترکیبات فاضلاب از لجن کش هایی با متریال مختلف چدنی، برنزی و استیل استفاده میشود. از آنجا که در فاضلاب ها و آب انبار ها ذرات غیر سیال و حتی خاک نیز وجود دارد پمپ لجن کش قابلیت پمپاژ مخلوط ذرات جامد در مایع را نیز دارد که حداکثر قطر ذرات جامد بسته به نوع طراحی پمپ لجن کش متفاوت می باشد. حتی برخی تولید کنندگان پمپ لجن کش بر روی پروانه خرد کن ذرات جامد را نیز طراحی نموده اند. پمپ های لجن کش هم بر حسب قرارگیری ثابت و هم بصورت پرتابل برای نصب و استفاده متحرک طراحی می شوند. آریا صنعت مشاوره رایگان خرید انواع پمپ لجن کش با سال ها سابقه مستمر در این زمینه می باشد.
پمپ لجن کش در دسته پمپ های گریز از مرکز قرار می گیرند و جنس پروانه آنها بسته به نوع کاربری می تواند از استنلس استیل، چدن و یا حتی برنج باشد. پمپ لجن کش هم بصورت تک فاز و هم بصورت سه فاز با توان های مختلف و ظرفیت مکش متفاوتی تولید میشود. بسته به شرایط و نوع کاربری متعلقات و تجهیزات جانبی مختلفی نیز بر روی پمپ لجن کش بسته می شود و از این رو برخی از آنها دارای فلوتر یا قطع کن برق نیز می باشند. سیستم خنک کاری پمپ لجن کش معمولا از طریق فن و هوا خنک می باشد اما در طراحی های گوناگون تولید شرمت های مختلف پمپ لجن کش روغن خنک نیز دیده می شود. با توجه به اینکه در محیط های فاضلابی در اثر ترکیبات و تخمیر و اکسید مواد مختلف گازهای قابل اشتعالی مانند متان بوجود می آیند حتی برخی شرکت های تولید کننده به تولید پمپ لجن کش ضد انفجار نیز مبادرت نموده اند. الکتروپمپ های لجن کش ها از لحاظ قرار گیری پروانه در هوزینگ یا پوسته و از لحاظ شکل به انواع تک کاناله،دو کاناله،پروانه نیمه باز،پروانه باز،پروانه VORTEX،پروانه جریان گردابی،خردکن دار ساخته می شوند. آریا صنعت وارد کننده پمپ لجن کش برای کاربری های کوچک خانگی و کاربری های صنعتی می باشد.
پمپ های لجن کش را می توان با در نظر گرفتن فاکتور های مختلفی دسته بندی نمود. از بین فاکتور های مختلف دسته بندی انواع پمپ لجن کش با توجه به نوع کاربری و بر حسب تجهیزات و متعلقات وابسته که هر یک آپشنی از توان و کاربری را به پمپ لجن کش اضافه می کنند دسته بندی های مطرح تری می باشند. بنا براین شکل کلی این دسته بندی به قرار زیر است.
برخی تولید کنندگان پمپ لجن کش تخصصا تنها به تولید این دسته از الکتروپمپ های گریز از مرکز مبادرت دارند و برخی دیگر به تولید انواع پمپ های صنعتی می پردازند. در ایران در حال حاضر برند های مختلف چینی، کره ای، آلمانی، تایوانی و البته پمپ های لجن کش ایرانی در دسترس می باشند.
پمپ لجن کش از جمله الکتروپمپ هایی است که نه تنها برای کاربری های سنگین صنعتی بلکه برای کاربری های کوچک خانگی نیز تولید میشود. از این رو قیمت پمپ لجن کش بسته به شرایط کاری توان کاری، عمق استقراق، متریال بکار رفته در تولید، دبی خروجی، تک فاز یا 3 فاز بودن، هد انتقال سیال و البته برند تولیدی آن می تواند دچار تغییرات بسیاری شود. قیمت پمپ لجن کش برای کاربری های کوچک خانگی و برای پمپاژ سیال با ویسکوزیته متوسط و دارای ذرات جامد با قطر کم، توان 1 الی 3 کیلو وات KW تک طبقه و تک فاز محصول کشور چین با هد حداکثری 6 متر و دبی حداکثر 9 متر مکعب در ساعت دارای قیمت تقریبی 60 - 80 دلار در بازار جهانی می باشد. این در حالی است که قیمت پمپ لجن کش صنعتی با توان، فشار و دبی بسیار بالا با مشخصات مکانیکی فشار حداکثری 18 بار bar سه طبقه با دبی حداکثری 600 متر مکعب در ساعت از نوع 3 فاز و با هد حداکثری 60 متر قیمتی حدود 1600 دلار آمریکا دارد. قیمت پمپ لجن کش با توان متوسط برای کاربری های صنعتی با توان 7.7 کیلو وات و دبی متوسط 85 متر مکعب در ساعت و هد 20 متر تولید کشور چین و دارای بدنه از جنس چدنی در بازار جهانی 180 - 250 دلار قیمت دارد. بدیهی است با توجه به قیمت بالاتر استنلس استیل در صورتیکه بدنه و اجزای پمپ لجن کش از جنس استنلس استیل باشند این قیمت فراتر می رود.
پمپ لجن کش Ejector زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که فاضلاب به خودی خود قابلیت حرکت به سمت مقصد به سبب گرانش نداشته باشد و به آن سرعتی برابر 2 فوت در ثانیه می دهد. در واقع دو نوع اصلی پمپ لجن کش Ejector وجود دارد، طراحی عمودی این پمپ ها دارای یک موتور می باشد که بر روی یک Basin نگهدارنده سوار شده است و توسط یک شافت متصل به هوزینگ پمپ در داخل نگهدارنده حفاظت می شود. در طرف مقابل پمپ لجن کش Ejector از نوع Submersible یا مستغرق بصوزت کاملا پک و بسته قرار دارد که دارای موتور متصل بصورت مستقیم به هوزینگ و ایمپلر پمپ از طریق یک شافت کوتاه می باشد. از نظر کاربری هر دو نوع پمپ لجن کش Ejector دارای کاربری های یکسان در مکش و پمپاژ پساب ها دارند و بسته به شرایط کاری انتخاب می شوند.
انتخاب های متنوعی از پمپ های لن کش با توجه به آپشن های مختلفی که برند های مختلف تولید کننده بر روی آنها قرار می دهند وجود دارد. پمپ های لجن کش با توجه به جهت قرار گیری استاتور و روتور پمپ هم می توانند بصورت افقی تولید شوند و هم بصورت عمودی. Continuous duty pumps دسته ای صنعتی از پمپ های لجن کش محسوب میشوند که در سیکل های کاری بدون توقف و بصورت 100% عمل می کنند. پمپ های لجن کش خشک قابلیت عملکرد بدون سیال جرای و بدون نیاز به روغن کاری را در مدت زمان طولانی دارند. برخی پمپ های لجن کش دارای مکانیزم خورد کننده در ورودی هستند تا ذرات جامد معلق حتی در سایز های بالا را قبل از ورود به محفظه پمپ آسیاب یا خورد نمایند. برخی از پمپ های لجن کش مجهز به باتری پشتیبان هستند. آپشن های دیگری نیز برای بالا تر بردن کارایی پمپ های لجن کش برای آنها طراحی و بر روی برخی محصولات نصب شده اند که عبارتند از: کنترل پنل کاربری، کیت کنترل سطح سیال و محافظ حرارتی. برخی پمپ های لجن کش ضد سایش، ضد انفجار و بصورت طبقاتی تولید شده اند.
اگر در تجهیزات صنعتی خود از پمپ های لجن کش استفاده می کنید مشکلاتی مانند نشتی، گرمای بیش از حد، عدم خروجی دبی مناسب و یا لرزش در سیستم از معمول ترین مشکلاتی است که با آن روبرو هستید. جالب است بدانید که از نظر فنی در 80% مواقع مشکل اصلی از پمپ لجن کش نبوده و از اتصالات، عدم انتخاب نوع مناسب پمپ و یا از سیال می باشد.
وقتی صحبت از پمپاژ لجن کش می شود، بیشتر مشکلات مربوط به سمت مکش سیستم است. با این حال، طیف وسیعی از مسائل مکانیکی و عملیاتی ممکن است پمپاژ را به خطر بیندازد. در اینجا چند دلیل رایج وجود دارد که چرا پمپ دوغاب شما ممکن است به درستی کار نکند. مهمترین این موارد به قرار زیر هستند.
در صورتیکه پمپ لجن کش شما با مشکل در عملکرد روبروست بر حسب علائمی که می بینید می بایست به راهکار های مختلفی روی آورید. بررسی گریس و روغن در اتصالات پمپ لجن کش از اولین مواردی است که می بایست مورد بررسی قرار گیرد. با بررسی سطح روغن و ویسکوزیته صحیح، علائم رایج مانند دمای بیش از حد یاتاقان و کشش ویسکوز را شناسایی و کاهش دهید. ویسکوزیته بالای روغن ممکن است گرما ایجاد کند، به خصوص در سرعت های بالا، که ممکن است ناامن باشد.