پمپ سیرکولاسیون در مسیر خط لوله جریان سیالات نصب میشود و نقش آن به جریان انداختن دائمی آب یا سیالات دیگر است. در سیستم های گرمایشی خانگی پمپ سیرکولاسیون برای به جریان انداختن آب در خط لوله و شوفاژ ها و عدم ثبات جریان استفاده میشود. در صورتیکه از پمپ سیرکولاسیون در مسیر جریان و خط لوله استفاده نشود از لحظه ای که آب داغ باز میشود تا لحظه ای که دسترسی به آب داغ وجود دارد زمان زیادی طول می کشد. این امر سبب هدر رفتن میزان زیادی آب قبل زا دسترسی به آب داغ میشود. طراحی پمپ سیرکولاسیون معمولا به دو شکل همراه با شافت سیل و بدون شافت سیل صورت می گیرد. در خطوط جریان سیال با متغیر های کوچک از پمپ سیرکولاسیون بدون کیت های کنترل پیچیده استفاده میشود اما در خطوط جریان با اتصالات مکانیکی زیاد که دستخوش متغیر های زیادی هستند پیشنهاد استفاده از پمپ سیر کولاسیون با کیت های کنترل دما، فشار و تایمر می باشد. آریا صنعت وارد کننده پمپ سیرکولاسیون آب و سیالات صنعتی در ایران می باشد.
پمپ سیرکولاسیون در دسته پمپ های گریز از مرکز یا سانتریفیوژ قرار میگیرد که معمولا در مدار بسته جریان سیال و یا مدارهای سیال با فشار اولیه بسته میشود. موارد استفاده از پمپ سیرکولاسیون اغلب در مدارهای آب گرم و فوق گرم تا 120 درجه سانتی گراد و سیستم های انتقال حرارتی مانند بویلر ها و راکتورها می باشد. از پمپ سیرکولاسیون در استخر ها و در مسیر پاکسازی آب استخر ها نیز استفاده میشود.آریا صنعت مشاوره خرید انواع پمپ سیرکولاسیون و استعلام قیمت پمپ سیرکولاسیون در ایران می باشد. پمپ سیرکولاسیون در دو نوع اصلی On-Demand (که در لحظه نیاز آب گرم شروع به کار می کند) و Time and Temperature (که دارای تایمر برای کار و یا ترموستات حساس به دما بوده و با کاهش دمای آب بر اثر سکون شرع به کار می کند).
انتخاب سایز پمپ سیرکولاسیون طبق یک معاله ساده مکانیک سیالات صورت می پذیرد:
پمپ سیرکولاسیون که اغلب راستای مکش ورودی و پمپاژ خروجی آنها بصورت خطی و در یک جهت صورت می پذیرد در سیستم های HVAC ساختمان ها برای سیرکولاسیون آب خنک، آب گرم و آبهای قابل شرب مورد استفاده قرار میگیرند و در نیروگاه ها نیز برای سیرکولاسیون آب خنک در توان های بالا از آنها استفاده میشود. پمپ سیرکولاسیون دارای نرخ جریان سیال و دبی نسبتا پایینی بین 5 الی 750 gpm گالن در دقیقه می باشد. پمپ سیرکولاسیون که یا به روش سنتی ترکیبی موتور و کوپلینگ به حرکت در می آیند و یا بصورت بدون آب بند با موتور روتور خسی کار می کنند دارای هد حداکثری 180 فوت ft بوده و فشار حداکثری 78 PSI را تولید می کنند. پمپ سیرکولاسیون در دسته پمپ ها با توان پایینتر از متوسط بوده و حداکثر توان آن 50 اسب بخار hp می باشد.
پمپ سیرکولاسیون دارای آپشن های متعددی می باشد که بر روی برخی برند های تولید شده بصورت قطعه اصلی و برای برخی محصولات با قیمت مناسب تر بصورت آپشن عرضه می شوند. برخی از این آپشن ها صرفا برای بالا بردن راندمان کاری و یا کاهش مصرف انرژی بر روی پمپ سیرکولاسیون نصب میشوند مااند حسگر های دمایی و تایمر ها که وظیفه خاموش و روشن کردن پمپ سیرکولاسیون در بازه های زمانی مختلف را دارند. برخی آپشن ها بر روی پمپ سیرکولاسیون برای بالاتر رفتن توان کاری و سرعت انتقال سیال استفاده شده اند مانند پمپ سیرکولاسیون 3 سرعته که قابلیت های انتقال سیال بالایی دارد. آپشن های مرتبط با میزان مصرف بیشتر در مورد پمپ ها با کاربری های خانگی و مسکونی و آپشن های مرتبط با سرعت و کاربری بیشتر برای جریان های غیر قابل شرب مانند آب های صنعتی و ترکیبات الکل و دیگر مواد بر روی پمپ سیرکولاسیون نصب می شوند.
پمپ سیرکولاسیون در دسته الکتروپمپ های کم توان و کم قیمت قرار دارد. از آنجا که تنها وظیفه این دسته از الکتروپمپ ها ایجاد جریان کم فشار و با ویسکوزیته پایین در خطوط لوله می باشد قیمت پمپ سیرکولاسیون اغلب در مقایسه با پمپ های پر توان با هد و دبی بالا با قابلیت پمپاژ سیالات با ویسکوزیته بالا و ذرات جامد معلق مانند پمپ پیستونی بسیار پایین تر می باشد. بعنوان مثال قیمت پمپ سیرکولاسیون که با فشار حداکثر 10 بار bar و برای دبی حداکثر 80 لیتر در دقیقه L/min، طراحی شده برای جریان سیال از -10 درجه الی 110 درجه سانتی گراد، دارای پروانه از جنس پلی پروپیلن PP، دارای بدنه از جنس چدنی و مناسب برای آب گرم و سرد و تولید کشور چین در بازار جهانی حدود 15-50 دلار می باشد. قیمت پمپ سیرکولاسیون با همین توان تولید کشورهای معتبر صنعتی و برند های معتبر تا 150 دلار نیز بالا می رود. این در حالی است که برای کاربری های دشوار تر آزمایشگاهی از پمپ سیرکولاسیون با توان بالاتر و با قیمت بالاتر استفاده میشود.
پیکربندی پمپ سیرکولاسیون سانتریفیوژ عمودی فشرده به این معنی است که پمپ را می توان در جایی که محدودیت فضا وجود دارد نصب کرد. طراحی عقب کشی اجازه میدهد تا زمانی که پمپ هنوز به لولهکشی متصل است، موتور را حذف کند، این به نوبه خود باعث صرفهجویی در زمان در حین سرویس/نگهداری پمپ میشود.پمپ سیرکولاسیون گریز از مرکز و موتور دارای شفت های مستقل هستند، به این معنی که در صورت شکستن فقط شفت پمپ باید تعویض شود. سایر پمپ های گریز از مرکز عمودی کمتر قوی موجود در بازار فقط از شفت موتور استفاده می کنند، به این معنی که اگر شفت شکسته شود، کل موتور باید تعویض شود.
بر روی پمپ سیرکولاسیون یک براکت فانوس بین پمپ و موتور نصب شده است، این فضایی را ایجاد می کند که موتور را از ورود سیال در صورت خرابی آب بندی محافظت می کند. رینگ های سایش را می توان در سر پمپ نصب کرد، این قطعه ای قربانی است که ابتدا از پروانه و بدنه در برابر سایش محافظت می کند و عمر این قطعات و در نتیجه پمپ سیرکولاسیون را افزایش می دهد.