شرکت آریا صنعت عرضه کننده انواع الکتروگیربکس صنعتی :
این گیربکس براي انتقال توان مکانيکي از يک منبع توليد توان به يک مصرف کننده و هچنين برای ساختن گشتاور و سرعت دوراني مورد نياز مصرف کننده به کار مي رود.این گیربکس درواقع يک واسطه بين منبع توان و مصرف کننده توان مي باشد که بين منبع توان و مصرف کننده توان يک انعطاف پذيري بر قرار مي کند.به دليل هماهنگ بودن گشتاور و سرعت دوراني منبع توليد توان با مصرف کننده نياز به ماشيني که بتواند اين هماهنگي را به صورت يک واسطه برقرار کند امري ضروري به نظر ميرسد. دستگاهي که اين خواسته را ميتواند تامين کند کيربگس صنعتی نام دارد منبع توليد توان مهم نيست که با چه نوع سوخت يا منابع انرژي توان را توليد ميکند بلکه اين مهم است که در شفت ورودي به گيربکس توان توليد شده را به صورت گشتاور به گيربکس منتقل کند دستگاههايي که ميتوانند توان مورد نياز گيربکس صنعتی را تامين کنند شامل الکتروموتورها - موتورهاي ديزل - موتورهاي بنزيني - موتورهاي گاز سوز- توربين هاي بخار - توربين هاي گازي - توربين هاي آبي -توربين هاي بادي - موتورهاي جت - و منابع توليد تواني که انرژي خود را از خورشيد تامين ميکنند ميباشند. مصرف کننده مي تواند هرنوع ماشيني باشد فقط کافي است که مصرف کننده بتواند توان خروجي از گيربکس SEW صنعتی را بصورت گشتاور دريافت کند.
اجزای تشکیل دهنده گیربکس:گیربکس ها اجزای مختلفی دارند که اصلی ترین جز آنها چرخدنده ها می باشند که بسته به نوع گیربکس، شکل و جنس آنها متفاوت هستند.
اجزای دیگر گیربکس ها عبارتند از:
پوسته گیربکس:که دنده ها درون آن قرار می گیرند و جنس آن معمولا از چدن ریخته گری شده است.
شافت های ورودی و خروجی: این شافت ها می توانند به صورت سوراخ (Hollow) و یا شافت (Solid) باشند و جنس آن ها از فولاد است.
یاتاقان(Bearing) : برای تحمل بارهای شعاعی و محوری شافت های گیربکس استفاده می شوند.
نشت بند:(Seal) یا کاسه نمد،برای حفاظت بیرینگ ها از عوامل خارجی مثل گرد و غبار و همچنین نگهداری از روغن داخل پوسته استفاده می شود.
درپوش کنترل روغن و بازبینی کاسه نمد
انواع گیربکس صنعتی:
گیربکس حلزونی (Worm Gearbox):
این نوع از گیربکس ها متشکل از یک ماردون فولادی که سخت کاری پیوسته شده و سنگ خورده است و یک چرخدنده حلزونی از جنس غالبا برنز ریخته گری شده است. این گیربکس ها حرکت سینماتیکی خود را از این دو قطعه تامین می کند . در گیربکس های حلزونی به دلیل ساختار و زاویه خروجی آنها به دلیل متعامد بودن دارای کاربری های فراوانی است و به دلیل کارکرد نرم در سیستم های بالابر و همچنین آسانسورها که نیاز به ایجاد گشتاور و راه اندازی نرم است، کاربرد فراوانی دارند. همچنین این گیربکس ها درکانوایرها وسیستم های انتقال مواد کوچک کاربرد فراوان دارند. از دیگر فاکتورهای مهم در گیربکس های حلزونی، عدم برگشت پذیری یا خود قفل شوندگی است. یعنی گردش محور خروجی گیربکس تنها از طرف ماردون امکان پذیر است. به همین دلیل استفاده از این نوع گیربکس در بالابرها و آسانسورها کاربرد زیادی دارد. خاصیت خود قفل شوندگی به شکلی است که هرچه تفاوت قطر ماردون و چرخدنده حلزونی بیشتر باشد، تاثیر بیشتری خواهد داشت، برای مثال برای نسبتهای بالای 30 خاصیت خود قفل شوندگی به شکل کامل در گیربکس عملی میشود. از دیگر مزایای این گیربکس ها قابلیت نصب در هشت حالت متفاوت می باشد که باعث استفاده راحت این گیربکس ها گردیده است.
گیربکس هلیکال یا شافت مستقیم:
گیربکسهای هلیکال شامل تعدادی چرخدنده هستند که دارای ساختار مارپیچ یا هلیکال می باشند و به همین دلیل به این نام معرفی می شوند . این نوع چرخدنده ها از دسته چرخدنده های ساده ولی با امتداد پروفیل مورب نسبت به امتداد شفت می باشند. انتقال نیرو در این نوع جعبه دنده ها با توجه به ساختار چرخ دنده های آنها (هلیکال) با حرکت یک نقطه در امتداد سطح دنده انجام می شود. در این گیربکس ها به علت کاستن صدا و درگیری نرم چرخ دنده ها، در سیستم های انتقال نیرو به کار می روند و می توانند در دورها و توان های بالاتری نسبت به دنده های ساده استفاده شوند. اساس کار این نوع گیربکس ها بدین شکل می باشد که با کاهش دور باعث افزایش گشتاور در قسمت خروجی می شوند. تفاوت دندههای مورب با دندههای صاف در تولید صدا و سطح تماس است. از آنجا که سطح تماس بین دو دنده در حالت مورب بیشتر از حالت راست است، بنابراین بازدهی این توع دنده بیشتر و تولید صدای کمتری دارد.
گیربکس صنعتی می تواند در ازای کاهش دور، گشتاور را افزایش دهد یا در ازای کاهش گشتاور دور را افزایش دهد. در حالت ایده آل حاصلضرب دور در گشتاور در ورودی و خروجی گیربکس ثابت است، اما با توجه به تلفات انرژی در یک دستگاه مکانیکی این حاصلضرب در محور خروجی کمتر می شود
انواع گیربکس صنعتی :
مرکب (Compound Gearbox)،
حلزونی (Worm Gearbox)،
هلیکال (Helical Gearbox)،
خورشیدی (Planetary Gearbox)،
کاربردهای گیربکس های صنعتی :
در صنایع کشاورزی مانند آبیاری بارانی،
در صنایع حمل و نقل ریلی ماننده واگنهای مسافری راه آهن،
در سیستم هواده فاضلاب جهت سازمانهای آب و فاضلاب وکارخانجات،
در وینچها نظیر وینچهای مخصوص دریچه های سد،
در خطوط انتقال آب و نفت مانند گیربکس شیر فلکه های کشویی،
در آسانسورهای باری،
در انواع چرثقیل سقفی،
در دستگاه های کشش و نبرد آهن و انواع رول،
ساخت انواع آسانسورهایی که جهت پاک کردن شیشه های ساختمانهای بلند بکار می رود،
ساخت انواع واگن کش های صنعتی حامل سنگ و بارهای سنگین دیگر.
ساخت انواع مخلوط کن های صنعتی.
ساخت انواع کوره های گردان.
ساخت انواع رول بازکن ها.
ساخت انواع دستگاه های حفر چاه.
ساخت انواع تابلوهای تبلیغاتی.
استفاده در کارخانجات قند،
استفاده در صنعت سیمان،
استفاده در صنایع شیمیایی،
استفاده در صنایع دفاعی،
استفاده در پالایشگاه ها،
استفاده در صنایع غذایی،
استفاده در کارخانجات پتروشیمی،
استفاده در کارخانجات رنگ و لعاب،
استفاده در صنایع مس،
استفاده در صنایع فولاد.
توان ورودی ( منظور قدرت الکترو موتور با واحد کیلو وات یا اسب بخار )
دور ورودی ( دور چرخش شافت الکترو موتور در دقیقه )
دور خروجی ( دور چرخش شافت خروجی گیر بکس در دقیقه )
اندازه گشتاور خروجی ( معمولاً بر حسب واحد نیوتن متر سنجیده می شود )
نسبت تبدیل ( از تقسیم عدد دور خروجی بر عدد دور ورودی بدست می آید)
نوع ماشینی که برای آن انتخاب شده است
دمای محیط:
شرایط محیط مانند گرد و خاکی بودن، رطوبتی بودن، یخ زدگی، استوایی
موتور محرک ( نوع و مشخصات )
نوع انتقال بین موتور گیربکس ( مستقیم ، از طریق کوپلینگ کلاچ ، واریاتور)
آرایش محورها
مقدار بار شعاعی و یا پیشران و علل آن