پمپ دیافراگمی که با نام پمپ قشایی یا ممبران نیز شناخته میشود دسته ای از الکتروپمپ ها با جابجایی سیال در جهت مثبت می باشد. پمپ های دیافراگمی از عملکرد پی در پی برای جریان سیال استفاده می کنند. پمپ های دیافراگمی در دسته الکتروموتور های چند کاره و چند منظوره محسوب شده و بنابراین در صنایع متفاوت برای کاربری های گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند. پمپ های دیافراگمی از هوای فشرده و کمپرس شده به عنوان نیروی محرک استفاده می کنند و قابلیت کاربری در شرایط بسیار سخت را نیز دارند. پمپ های دیافراگمی گاهی بصورت دوبل برای پمپاژ سیالات با ویسکوزیته بالا و ذرات جامد معلق تولید میشوند. آریا صنعت مشاوره خرید و قبل از خرید انواع پمپ دیافراگمی با سال ها سابقه در این زمینه می باشد.
پمپ های دیافراگمی دارای مزایای بسیار منحصر به فردی هستند که در بسیاری از مواقع آنها را غیر قابل جایگزینی می سازد. پمپ دیافراگمی اغلب به نسبت 1:1 کار کرده و از هوای فشرده برای پمپاژ استفاده می کند و اغلب پرتابل می باشد. اغلب پمپ های دیافراگمی بگونه ای طراحی می شوند که نیاز به آب بند، سیل، پکینگ و دنده ندارند. از پمپ دیافراگمی برای پمپاژ گستره وسیعی از سیالات با ویسکوزیته متنوع و حتی سیالات شیمیایی و اسید ها نیز استفاده می شود. این دسته از الکتروپمپ ها دارای فشار خروجی مختلف و نسبت جریان سیال متغیری هستند. پمپ های دیافراگمی دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر ذرات خورنده داشته و برای پمپاژ سیالات با ذرات معلق فلزی بسیار کارامد هستند. آریا صنعت وارد کننده پمپ دیافراگمی با برند های مختلف از جنس های چدنی، استیل، آلومینیوم و همچنین پلی پروپیلن می باشد.
پمپ دیافراگمی که سابقه بسیار طولانی در تصفیه آب و فاضلاب دارند و بصورت گسترده ای در صنایع غذایی، دارویی و نفت و پتروشیمی نیز بکار گرفته میشوند و قابلیت تزریق مواد شیمیایی در دوز های مشخص را نیز دارند دارای مزایای منحصر به فردی هستند. پمپ دیافراگمی نه تنها در دسته الکتروپمپ های قدرتمند قرار دارد بلکه دارای هزینه های اندک حفظ و نگهداری می باشد چرا که هیچ قطعه ای از پمپ در حال پمپاژ سیالات به هم سایش ندارند. از مزایای دیگر پمپ دیافراگمی می توان به قابلیت های آن در انتقال سیالات با ویسکوزیته بالا، دقت بالا در انتقال میزان سیال، ایجاد فشار و هد بالا و تنوع متریال بکار رفته در تولید آنها اشاره نمود. پمپ های دیافراگمی در تنوع بسیار بالایی در دسترس هستند و از پمپ های منوال، آنالوگ، با آپشن های تنظیم میزان و زمان انتقال و پمپاژ سیالبصورت کامپیوتری، PLC و همچنین در برخی مذل ها بصورت ATEX نیز تولید شده اند. پمپ دیافراگمی PVC با قابلیت های پمپاژ هیدروکسیر سدیم را نیز دارد.
قیمت پمپ دیافراگمی در بازار جهانی در رینج بسیار وسیعی قرار دارد. با توجه به اینکه پمپ دیافراگمی در متریال های بسیار متفاوت از فولادی گرفته تا استیل و پلیمری تولید میشود و دارای رینج وسیعی از هد، دبی و فشار کاری با برند های مختلف می باشد قیمت پمپ دیافراگمی نیز دستخوش تغییرات بسیاری است. بعنواع مثال قیمت پمپ دیافراگمی محصول کشور چین از جنی پلی پروپیلن که برای انتقال مواد شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد با در سایز 3/4 اینچ با هد حداکثری 7 متر و دبی جریان سیال 14 گالن در دقیقه حدود 80-120 دلار می باشد. این در حالی است که قیمت پمپ دیافراگمی با بدنه چدنی که قابلیت های فشاری بسیار بالاتری دارد و فشار خروجی 7 بار bar را تولید می کند و دبی حداکثری 480 لیتر در دقیقه با هد حداکثری 50 متر را داراست حدود 350-400 دلار قیمت دارد. البته قیمت پمپ دیافراگمی تا اندازه زیادی نیز تابع برند تولید کننده آنها می باشد و قیمت تعیین شده برای برند های برتر تولید کننده این سری از پمپ ها مانند گراکو-هاسکی در بازار بالاتر از برند های دیگر است. قیمت متوسط پمپ دیافراگمی با بدنه ای از آلیاژ آلومینیوم و با دیافراگم از جنس تفلون با دبی جریان 35 لیتر در دقیقه و هد حداکثری 70 متر حدود 200 دلار در بازار جهانی خرید و فروش می شود.
پمپ دیافراگمی یک پمپ چند منظوره می باشد و در دامنه وسیعی از کاربری های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد چرا که سطح مطلوبی از تمامی ویژگی ها و مشخصات مکانیکی لازم برای یک الکتروپمپ خوب شامل دبی بالا، هد بالا، توان بالا و قابلیت پمپاژ سیالات و مواد خورنده شیمیایی و حتی با ذرات جامد معلق را دارد و از همین حیث است که پمپ دیافراگمی با قابلیت های بالا و طول عمر بسیار مناسب که ناشی از عدم سایش هیچ یک از سزوح بر روی یکدیگر می باشد دارای کاربری وسیعی است. برخی کاربری های پمپ دیافراگمی و صنایع مرتبط در زیر قید شده اند.
بطور کلی نحوه عملکرد و تکنولوژی کاری پمپ دیافراگمی با دیگر انواع پمپ متفاوت می باشد و در مقایسه با هر یک از انواع پمپ ها شاید یک مشخصه مکانیکی پایین تری داشته باشد اما مقایسه مجموع مشخصات مکانیکی این دسته از پمپ ها را در رده پر توان ترین نوع الکتروپمپ قرار می دهد.
پمپ دیافراگمی نیز مانند هر ماشین دیگری دچار اشکالاتی می شود که برخی از این اشکالات از خود پمپ و اجزای داخلی آن نشات می گیرد و برخی دیگر صرفا از تجهیزات و متعلقات و نحوه اتصال پمپ دیافراگمی. در زیر برخی از ایرادات عمده در عملکرد پمپ دیافراگمی را بررسی می کنیم.
به جز موارد یاد شده پمپ دیافراگمی می تواند دچار اختلالات دیگری نیز گردد. تولید شدای بیش از اندازه یکی از موارد دیگر است که در این شرایط می بایست سطح روغن چک شود و به احتمال بسیار زیاد سطح روغن پایین آمده است. لرزش های زیاد از حد پمپ دنده ای نیز یکی دیگر از مشکلات احتمالی است که به سبب اتصال نادرست دمپر می باشد.